Sådan kan du også opleve Hammershus

Et traditionelt besøg på Hammershus: Gå en tur op på klippeknuden, rør ved borgmuren og mærk middelalder og mysterier trænge sig på.

Men du kan også opleve Hammershus på en anden måde. Bornholmer by Heart giver dig her 3 andre oplevelser af Hammershus.

Besøg Hammershus

  • Gratis
  • Åbent for besøg hele døgnet
  • Mere praktisk info her.

Hammershus i mørke

Slotsruinen afslører en anden side af sig selv, når mørket faldet på. Tag på en aftentur i flagermuselampens skær. Du udstyres med en flagermuselampe og vandrer rundt på slotsruinen sammen med en guide – som regel naturvejleder Jens Ole Fassel, der kender ruinen som sin egen baglomme. Også i mørke.

Bornholms Middelaldercenter står for rundvisningerne på Hammershus. Ud over aftenturen har de bl.a. særlige ture for børn.

Musikfestival på Hammershus

Hver sommer er der mindst to muligheder for at lytte til musik og nyde slotsruinen samtidig, nemlig til:

Wonderfestiwall er en af Bornholms mest coole musikbegivenheder. Tre dage med danske og udenlandske kunstnere neden for Hammershus. Hvem er ikke til havudsigt og Lukas Graham, Teitur, Søren Huss og Mads Langer? Wonderfestiwall foregår i august.

Fairtrade festivalen i juli er en familiefestival med lidt mere tivolistemning og familiemusik som f.eks. Danser med Drenge. Overskuddet går til projekter i Afrika.

Se bogruinen fra luften

Oplev Hammershus oppe fra – den bornholmske droneproducent Little Smart Things har lavet en video af bogruinen set fra luften.


(Hop frem til 1.15, hvis du er mere fascineret af Hammershus end droner, men drone-delen er nu også ret sej.)

Det, du bør vide om Hammershus’ historie

  • Hammershus blev bygget i begyndelsen af 1200-tallet, hvor Bornholm hørte under ærkebispen af Lund (som var dansk på det tidspunkt).
  • I 1526 fik lybækkerne Bornholm i pant, fordi de havde hjulpet en dansk konge til magten. 50 år senere smed den nye konge dem ud.
  • Danmark mistede allerede Bornholm igen i februar 1658. Denne gang efter krige med svenskerne. Men bornholmerne gjorde oprør, dræbte den svenske kommandant og gav øen tilbage til Danmark.
  • I 1660’erne blev borgen brugt som fængsel. Blandt kendis-fanger var Christian den 4.’s datter, Leonora Christina. Sammen med sin mand Corfitz Ulfeldt sad hun indespærret på Hammershus i 17 måneder.
  • I 1822 blev Hammershus fredet.

Links

Naturstyrelsen har lavet en fin guide til Hammershus, der god at have med på mobilen eller iPad’en, når du går rundt på Hammershus. Den fortæller både om det, du ser – og slotsruinens historie. Du kan også læse mere om hele området omkring Hammeren og Hammershus her.

Har vi glemt noget? Så del gerne din Hammershus-oplevelse her i kommentarerne.

Pernille Boelskov